Medlemsmøter i 2012

I 2012 har styret i Skogkattringen arrangert 2 medlemsmøter,
henholdsvis 17. april og 31. oktober.

Medlemsmøtet 17 april

Årets første møte gikk av stabelen i Veitvethallen.
Tema var HCM med førsteamanuensis Anna Eggertsdottir ved Veterinærhøgskolen som foreleser.

En svært lydhør, om enn altfor liten forsamling fikk mye god og nyttig informasjon om HCM. En stor takk til Anna Eggertsdottir som velvillig delte sin kunnskap og sine erfaringer med oss.

Her kommer en oppsummering av foredraget:
Hva er HCM?
HCM – Hypertrofisk kardiomyopati (betyr “tykk/fortykket hjertemuskel sykdom” og er den vanligste hjertesykdommen hos katt). Sykdommen finnes hos katter i alle aldre og alle raser. Noen raser er predisponert for HCM (Maine Coon og Ragdoll bl.a.). Det er en muskelsykdom hvor muskulaturen i hjertekamrene (spesielt venstre) blir unormalt tykk. Denne fortykkelsen av hjertemuskelen fører etter hvert til hjertesvikt.

Mulige årsaker
Det er flere forskjellige årsaker til HCM. Den HCM som er farlig er den arvelige, den kan komme i ung alder – men ikke nødvendigvis!

Testing
For noen år siden ble det funnet en mutasjon i et gen (MYBPC3) hos Maine Coon som forårsaker HCM, en annen mutasjon på samme gen er en del av årsaken til HCM hos Ragdoll. Dessverre er det ikke funnet noen mutasjon hos norsk skogkatt, så gentest er pr. i dag ikke mulig. Det kan tas ultralyd av hjertet for å se om en katt har et normalt hjerte, eller om det er HCM i større eller mindre grad. Ultralyd gir dessverre kun et øyeblikksbilde av hjertet, og sier ingenting om en frisk katt er i faresonen for å utvikle sykdommen senere. For å være sikker på at kattene som brukes i avl er friske må det tas ultralyd av hjertet flere ganger – også etter at katten er blitt godt voksen, pensjonert fra avl og kastrert. Undersøkelsen er vanskelig, krever spesialutstyr og spesialkompetanse hos veterinæren.

HCM hos norsk skogkatt
Alle avlsdyr bør ta ultralyd av hjertet flere ganger opp igjennom livet for å utelukke/avdekke eventuelt HCM. Dette er utrolig viktig for å holde vår rase frisk! Vi vet med sikkerhet at vi har arvelig HCM også hos norsk skogkatt, det finnes flere kjente linjer hvor HCM forekommer. HCM er en autosomal dominant lidelse. Det vil si at om en katt får påvist sykdommen så har garantert enten mor eller far til katten også sykdommen. Men ettersom HCM også har varierende manifestasjon (penetrans) kan en katt ha sykdommen uten symptomer som oppdages, men få avkom som blir syke og dør i ung alder.

HCM og avl
Dette er noe alle oppdrettere bør ta alvorlig så denne svært alvorlige sykdommen ikke spres i rasen vår! Et testprogram bør alle oppdrettere ha på alle sine avlsdyr for å sikre seg at katter som skulle utvikle HCM også senere i livet avdekkes og informasjon blir gitt til alle med avkom etter katten. Dette krever stor åpenhet mellom oppdrettere! Å skjule at HCM er årsaken til at en katt som er brukt i avl dør er faktisk et svik mot rasen vår. Heldigvis så skjer ikke dette ofte, de aller fleste er veldig åpne om dødsårsaken til avlsdyr. Igjen, det er svært viktig at sykdommen tas på største alvor av alle oppdrettere også i Norge om vi skal unngå at sykdommen blir utbredt.


Medlemsmøte 31. oktober

Åstedet denne gang var Grorud samfunnshus.

Temaet denne kvelden var å forsøke seg som dommer på norsk skogkatt for en kveld, med Raymond Allessandro Saetre i spissen. Det hele startet med meningsutvekslinger rundt nasjonalkatten vår, før bedømmelsene startet.

Fem flotte norske skogkatter var gjenstand for bedømmelser fra ivrige medlemmer av Skogkattringen. Hver og en av oss bedømte alle kattene etter tur etter:
• Kropp
• Hode, profil og hake
• Hale
• Øyne / look
• Ører
• Pels
• Kondisjon

Her er Trine i full sving med å bedømme både lengder og pelskvalitet
medlemsmote2012

Vi erfarte at det ikke er enkelt å gi en god og rettferdig bedømmelse av en katt. Vi ga kattene poeng på en skala fra 1-6, der 6 var det beste. Noen stor uenighet blant oss var det ikke, og til slutt ble kveldens vinner kåret.

Tusen takk til Raymond som ledet oss gjennom en morsom og lærerikt kveld.
Hyggelig å kunne overrekke en velfortjent blomsterbukett som takk for kvelden, og som en forsinket gratulasjon til 50-årsdagen!

medlemsmote2012b

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s